Vardagar och fredagsmys

Wille - dykaren

Kategori: Allmänt

På söndagar går Wille på babysim. Det passar verkligen honom då han har sprattlat som en fisk från första gången vi badade honom. Han sprattlade redan i magen i och för sig, så det var säkert där detta intresse för vatten började. Redan när han var 2 månader så fick vi torka vatten från golv, bord och lampor ja allt som kommit i vägen under hans lilla badstund. Nu badar vi honom enbart på stänksäkra platser. När vi tar upp honom ur vattnet blir han ibland jättearg och skriker som en galning.
 
 
 
 
Igår var det dags för första dyket under vatten. När jag var yngre var jag livrädd för vatten och har fortfarande enorm respekt för det. Jag fick lite återfall (det är ju bra att ha något att skylla på för att slippa bada) och höll mig på land medan Christian fick vara den som fick överraska Wille genom att doppa ned honom under vatten. 3 dyk som slutade med lite beklagan blev det. Direkt efter så somnade han som en stock, tills han vaknade av att vi plötsligt var på innebandymatch och jublade för att syrran gjorde mål! Sedan blev det häng i gympasalen med en massa små söta gymnaster som roade honom. En intensiv dag för en kille på 5 månader 
 
Idag har Wille varit världens tröttaste kille och jag undrar om det inte är lite baksmälla från den intensiva gårdagen. Nu, så här lagom till läggdags, så börjar han däremot piggna till. Jag tycker att det har varit riktigt avkopplande med en trött bebis. Är man en mamma som har legat vaken på natten trots sovande bebis så uppskattar man det enkla i livet, en lugn dag till exempel.
 

Mamma matar och mobilsurfar

Kategori: Allmänt

Jag har hört flera säga att man ska njuta av matningsstunden med sin bebis och titta varandra djupt i ögonen under tiden. Det är ju fint och så. Men jag tror att de flesta ändå passar på att kolla mobilen när man vet att bebisen ändå är nöjd med sin lilla matstund. Två flugor i en smäll är ju aldrig fel. Men det finns ju andra anledningar till att det ibland är bättre att låta bli...
 
"Hallå mamma, här är jag! Nu har du träffat hakan de sista 3 tuggorna. Vissa äter faktiskt med MUNNEN!"

5 alternativa anledningar till att inte kolla på mobilen när man ammar/matar sitt barn

 

1. När bebisen bestämmer att det är han som ska hålla i mobilen och helt plötsligt verkar ha fått sjukt långa armar varpå mobilen flyger sin kos och landar i andra änden av rummet.

 

2. När du kollar Instagram och din bebis lyckas trycka på skärmen så att du har gillat varenda bild i din feed.

 

3. När du får Yatzy och har en riktigt bra slutpoäng på gång och din kära bebis råkar trycka någon helt annanstans på skärmen vilket resulterar i utebliven Yatzy och en jäkla skitpoäng. Om man har kommit till Yatzy på mobilen så har man förresten kollat ganska länge, det är typ sista utvägen om man är rastlös…

 

4. När din bebis har råkat komma åt ljudknappen och höjt till maxvolym så att du hoppar högt nästa gång det ringer. Har inte hänt mig någon gång i och för sig men jag tänkte att om man någon gång skulle ha lite för hög signal på så kanske man kan använda en viss bebis som ursäkt.

 

5. När du är så inne i mobilen att du kanske råkar mata din bebis på kinden istället för i munnen. Det har tyvärr hänt mig en gång. Okej kanske 2.

 

Huset mitt

Kategori: Allmänt

 
 

Igår hade vi bott i vårt hus i exakt ett år. Ett år går fort. Vi har liksom använt oss av ursäkten att vi är nyinflyttade för att slippa undan vissa saker. Typ att sätta hyllor i förrådet ute, och inne också. Vårt hem må se prydligt ut men bakom vissa dörrar är det med andra ord fortfarande kaos. Och tomten ska vi inte prata om. Jag hoppas att det kommer snö snart så vi slipper tänka på den så mycket.

Att gå igenom det här husbygget är en av de mest spännande och läskiga saker som jag har gjort. Då hade jag ändå Christian vid min sida, som kan allt om hus efter 12 år i branschen. På gott och ont. Jag har nog aldrig varit så mycket irriterad på honom som under husbygget heller om jag ska vara riktigt ärlig. Visst jag slapp göra en massa pappersarbete och gå på möten med kommunen och så. Men vissa beslut fattades liksom över mitt huvud och när jag var orolig för saker så började han tjata om hur det var ”en fas som alla kunder går igenom”.

 

 

Eller ett beslut tog jag faktiskt över Christians huvud. Det var när rörmokaren ringde och inte hade fått tag på Christian. Han pratade på med sitt byggarbetarspråk och sedan frågade han vad jag tyckte. ”Jag vet inte”, sa jag, ”Jag fattar ingenting av det du pratade om”. Då försökte han igen, på ett sätt som han själv nog tyckte var övertydligt och pedagogiskt. Jag fattade fortfarande ingenting. ”Vad tycker du är det bästa alternativet?”, frågade jag varpå han glatt fortsatte säga något nytt obegripligt. Det verkade handla om tvättstugan i alla fall. Då tänkte jag att det var skit samma. Jag sa inget till Christian men det var ju lite dumt eftersom han fick reda på att den här gubben hade pratat med mig.

Beslutet jag tog handlade om kranen som skulle sitta på utsidan av huset och jag valde fel. Men jag tröstar mig med att Christian ”mr know-it-all-about-houses” nu tycker att vi skulle placerat hela huset annorlunda. Det tycker jag är mycket värre än att placera en kran fel, haha.

Men han har också varit världens bästa. Jag var konstant orolig för ekonomi, tyckte att det var jobbigt att behöva flytta in hos mamma och pappa och var tveksam till diverse saker. Lägg på lite gravidhormoner på det så förstår du precis vilken mardröm jag var för honom. Allt blev ju superbra i slutändan. Jag älskar mitt hus och jag älskar fortfarande Christian. Vem vet, vi kanske bygger ett nytt hus snart igen!?

 

Move home har med huset på sin facebooksida och när jag såg dessa bilder så insåg jag att vi har massor att fixa med inne också för att få det att se ännu mer ombonat ut. Vilken tur att jag älskar inredningsprojekt! Nästa ut blir en myshörna under trappen, men det får bli efter jul. Mest nöjd är jag med vårt svarta kök.                          

Livet som mammaledig

Kategori: Allmänt

Jag har nu varit mammaledig i lite drygt 5 månader. Många laddar ju upp rejält inför en mammaledighet och riktigt längtar men eftersom jag hade en ny roll på jobbet så var det med lite skräckblandad förtjusning som jag gick hem för att vänta in bebislivet i början av juni.
 
 
Första 2 veckorna av min mammaledighet var jag alltså fortfarande gravid. Snacka om att gå i väntans tider. Det njöt jag faktiskt inte alls av. Jag ville bara ha min bebis och varje dag som gick kändes som två. Jag njöt inte alls av att vara själv hemma på dagarna och jag hade ångest för att inte vara på jobbet, tänkte att de skulle glömma bort mig och inse att de klarar sig utan mig. Jag sov mitt på dagen och vaknade med ångest för att jag hade sovit i stället för att göra nytta. Att ens försöka få medhåll från andra var ju ingen ide. Alla tyckte att jag hade det sjukt lyxigt som bara gled runt på dagarna och fick njuta av sommarens första dagar.
 
 
 

Så, precis efter skolavslutningen, kom vår lilla prins och den där härliga bebisbubblan infann sig och vi fick lära känna vår nya lilla familjemedlem hela familjen tillsammans. Jag och Christian brukar skämtsamt säga att Wille har 4 föräldrar. Det är så det känns, de stora barnen tar ju till exempel upp honom om han skriker när jag är i ett annat rum. De har även försökt sig på blöjbyten men det insåg de båda ganska snabbt att det inte var något för dem. Det är otroligt häftigt att skaffa ett barn till när man redan har så stora barn, men mer om det en annan gång.

När hösten kom och skolan började igen så var det plötsligt bara jag och Wille på dagarna. I början kändes det så tomt hemma. Men på samma gång var det rätt skönt, jag och Wille behövde lite egen tid för att landa i vår nya vardag. Sen kom den, rastlösheten.

 

 

Jag är ju van vid att ha många bollar i luften och att känna att jag åstadkommer saker. Det är supermysig att hänga med Wille, men tiden där emellan, vet jag inte riktigt hur jag ska förhålla mig till. Jag plockar undan, tömmer diskmaskinen, kollar lite på datorn. Allt med en bakomliggande rastlöshet. Tänker att jag borde ta itu med ett större projekt, typ garderobsrensning eller någonting liknande, men så känns det inte som att det är någon idé eftersom Wille snart kommer att behöva min uppmärksamhet. Ofta slutar det med att jag åker någonstans och tar en fika eller handlar någonting. Sen kommer jag hem och har dåligt samvete för den där garderobsrensningen som jag inte gjorde.

Det kan ju inte bara vara jag som känner så här och vissa dagar har jag inte ett uns med ångest eller dåligt samvete. Då njuter jag faktiskt av att såsa omkring hemma och då och då sno åt mig lite bebisgos på sin höjd.       

Igår var jag på jobbet och hälsade på och då insåg jag att det gör gott att få sakna det stället lite också. Jag längtar efter att börja jobba igen men jag känner mig inte riktigt redo än. Jag vill engagera mig men på en lagom nivå. När jag börjar jobba kommer det vara full fart från start, då är det viktigt att jag känner mig klar med det här livet som jag är i nu. Känns så skönt att ha landat i den insikten i alla fall.

Jag gör ju faktiskt nytta här hemma också. Garderoben har ju, till slut, rensats även om det tog längre tid än vad det skulle gjort utan bebis. Och det är ganska mysigt att sitta här i huset när det är alldeles lugnt och tyst så när som på bebissnarkningarna i bakgrunden. Jag kommer säkerligen att känna mig rastlös även i fortsättningen men jag antar att det går över.  

 

Att börja igen

Kategori: Allmänt

I flera månader har jag funderat och varit sugen på att börja blogga igen. Men så har jag sagt till mig själv att om jag nu ska göra det så ska jag göra det på riktigt, inte bara några få inlägg.
 
Under en period i mitt liv bloggade jag dagligen, eller åtminstone flera gånger i veckan och nu när jag ser tillbaka på den tiden så inser jag att det faktiskt gav mig något att göra det. Jag är inte ute efter att massor med personer ska läsa det, snarare så är det så att jag vill få tankarna och upplevelserna utanför min egen sfär. En blogg känns ypperlig för det ändamålet eftersom jag gillar att skriva och har gjort så sedan jag var liten och drömde om att bli författare.
 
Jag har visserligen skrivit dagbok sedan jag var liten men i den skriver jag bara under de jobbiga perioderna i mitt liv. Då är min dagbok som en psykolog som lyssnar på allt jag har att säga och pennan bara flyter fram utan en enda tanke på språk eller formuleringar. Ibland går jag tillbaka och läser i mina dagböcker och då inser jag att de är skrivna så i stunden, vilket är fint men också lite läskigt. Ibland behöver saker smälta in lite för att man ska få rätt syn på det. Jag har faktiskt skrivit en sida i dagboken till mina barn där jag förklarar hur texterna kommit till. En vacker dag, när jag inte finns så kommer de att kunna läsa i dem och då vill jag ju inte att de ska tolka det som står som mitt konstanta läge.
 
Men det är viktigt för mig att dela med mig av mina känslor även till mina barn. Efter att vi som familj har gått igenom tuffa tider har både jag och Christian, men även barnen, insett att det inte gör någon nytta att inte vara öppen med det. Några av de vackraste och mest äkta stunderna i mitt liv har varit när jag, Christian och barnen har gråtit ihop. Min tro är att barnen blir starkare av att det finns en sådan öppenhet hemma hos oss.
 
Nog om det. Jag satt och läste i bloggen och insåg hur mycket som hänt sedan jag skrev sist. Stora saker, som förändrat mitt liv. På samma gång insåg jag att det inte har gått så jättelång tid sedan mitt sista inlägg. Det är sjukt att inse att man på ett och ett halvt år hunnit flytta, välkomna en ny liten person till familjen och varit nära att förlora sin stora kärlek. Men det får jag berätta mer om i ett senare inlägg. Nu har jag i alla fall börjat blogga igen.